Το τσουρέκι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής μας παράδοσης. Είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της λαμπροκουλούρας ή λαμπρόψωμου. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.
Η παράδοση θέλει τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές να ζυμώνουν και να ψήνουν τα τσουρέκια και όλο το σπίτι να γεμίζει μυρωδιές από τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια η πιο καλοψημένη και καλοφουσκωμένη κουλούρα τσουρεκιού, στολίζεται όμορφα και το βαφτιστήρι την πηγαίνει στο νονό ή τη νονά. Οι συνταγές πολλές και τα μυστικά ακόμα περισσότερα.